Houtpellets zijn producten die steeds populairder worden in tegenstelling tot de traditionele pellets. Maar waarom is duurzaamheid van pellets zo belangrijk? En hoe gaat deze productie precies in zijn werking? We zullen hieronder dieper ingaan op de unieke eigenschappen van houtpellets. Na het lezen van dit artikel weet je de basis van houtpellets en waarom deze zo duurzaam zijn.
Als eerst, de productie van houtpellets
Voordat we stilstaan waarom houtpellets duurzaam zijn, kijken we eerst naar de productie van houtpellets en hoe dit precies in zijn werking gaat. Hoewel dit proces relatief complex is, begint het proces bij het verzamelen van houtafval dat vervolgens gedroogd wordt in een grote trommel. Daarna wordt dit afval op hoge temperatuur samengeperst waardoor de pellets op een natuurlijke wijze worden gefabriceerd. Ben je benieuwd hoe dit proces eruit ziet? Op het internet heb je diverse video’s die je een goed beeld geven. Daarnaast is het veelal ook mogelijk om een rondleiding te krijgen bij een fabriek waar je deze pellets wilt aanschaffen.
Hergebruikte materialen bij de productie
Veel mensen kiezen voor houtpellets vanwege de duurzaamheid. Dit komt vooral doordat houtpellets zijn gemaakt van houtafvalproducten zoals zaagsel, houtsnippers en andere houtafval producten. Het grote voordeel dat deze materialen worden hergebruikt in plaats van nieuwe industriële goederen is dat je hiermee een steentje kan bijdragen aan het milieu. Normaal gesproken zou houtafval naar stortplaatsen worden gebracht, maar door deze producten te hergebruiken kun je zelf bijdragen aan afvalvermindering.
Het proces is koolstofneutraal
Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat dit proces koolstofneutraal is. Bij de verbranding van houtpellets komt er wel koolstofdioxide vrij, maar dit is ongeveer dezelfde hoeveelheid die bomen tijdens hun levensduur hebben opgenomen. Per saldo verhoogt het dus niet het koolstofdioxide. Hierbij is wel een nuance op aan te brengen dat de bossen duurzaam worden beheerd en de bomen weer worden aangeplant die worden gekapt. Het is om deze reden altijd goed om dit na te vragen als die hier aandacht aan wil besteden.
De koolstofneutraliteit van dit proces is echter complexer dan het op het eerste gezicht lijkt. Het vervoer van de houtpellets naar verschillende locaties vereist bijvoorbeeld het gebruik van fossiele brandstoffen, wat de uitstoot van extra koolstofdioxide met zich meebrengt. Daarnaast zijn de methoden van houtkap en pelletproductie ook van invloed op de algehele koolstofvoetafdruk. Om werkelijk koolstofneutraal te zijn, moeten deze aspecten ook worden geoptimaliseerd. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen voor transport en productie, en door ervoor te zorgen dat alle processen zo efficiënt mogelijk zijn. Dit benadrukt het belang van een holistische benadering van koolstofneutraliteit, waarbij alle stappen in de keten worden meegenomen.