Er zijn verschillende manieren om energie op te wekken. Een van de meest duurzame opties is om gebruik te maken van zonne-energie. De geschiedenis van zonnepanelen gaat terug tot de 19e eeuw, toen wetenschappers begonnen met het onderzoek naar gebruik van zonne-energie. Wanneer zijn de eerste zonnepanelen ontworpen? En in welk jaar kwamen de eerste zonnepanelen voor consumenten op de markt? In dit artikel lees je over de geschiedenis van zonne-energie en zonnepanelen.
Onderzoek naar zonne-energie
De geschiedenis van zonnepanelen gaat verder terug dan je zou denken. Aristoteles, de Griekse filosoof, had rond 350 v. Chr. al ideeën over de zon en de energie die hier vanaf kwam. Zo zouden huizen moeten worden gebouwd om de warmte van de zon te benutten. De Romeinen en de Griekse staten hierna maakten ook gebruik van de zon. Bijvoorbeeld om fakkels aan te steken met een glas. De mensheid heeft dus al heel lang ideeën gehad over het gebruiken van de warmte en energie van de zon.
Fransman Antoine César Becquerel ontdekte in 1839 het fotovoltaïsche effect, wat betekent dat elektriciteit wordt opgewekt door licht. Een stuk later, in 1883, werd de eerste zonnecel gebouwd. Hierna werden de grootste stappen gezet tijdens onderzoek voor ruimtevaart, na de Tweede Wereldoorlog. Zo werd er door de Amerikanen een fotovoltaïsche siliconencel ontwikkeld. Hiermee was de basis gelegd voor de komende generaties. Er werd een mogelijkheid gezien om op een schone, natuurlijke wijze stroom op te wekken.
Opkomst van zonnepanelen
In de jaren '80 ging het onderzoek naar zonne-energie nog een stap verder. In deze jaren werden er auto's en vliegtuigjes ontworpen die bewogen op zonne-energie. Zonne-energiecentrales werden steeds vaker gebouw. In het jaar 1989 kreeg de eerste persoon uit Nederland zonnepanelen op zijn woning. Dit was Evert Sjoerdsma, toen woonachtig in Castricum. Het rendement van de zonnepanelen nam steeds meer toe, waardoor zonnepanelen bestellen steeds interessanter werd voor de gewone burger. In 2020 hadden al meer dan een miljoen Nederlandse huishoudens zonnepanelen. Dit kwam ook omdat zonnepanelen op veel plekken een stuk goedkoper werden na 2010. Tegenwoordig is zonne-energie niet meer weg te denken. Het zal zeker een grote rol spelen in de toekomst van energieopwekking.